Zapisnici

Zapisnik sa 24. sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona - hitnog karaktera

održane 11.05.2024. godine sa početkom u 17,10 sati

12.06.2024 13:49
 

B o s n a i H e r c e g o v i n a
- Federacija Bosne i Hercegovine -
T U Z L A N S K I K A N T O N
S k u p š t i n a
Broj: 02-02-269-10/24
Tuzla, 11.05.2024. godine


Na osnovu člana 90. Poslovnika Skupštine Tuzlanskog kantona ("Službene novine Tuzlanskog kantona", br. 13/19 i 5/20), Služba Skupštine Tuzlanskog kantona d a j e

Z A P I S N I K
SA DVADESET ČETVRTE SJEDNICE SKUPŠTINE TUZLANSKOG KANTONA - HITNOG KARAKTERA, ODRŽANE 11.05.2024. GODINE, SA POČETKOM U 17,10 SATI

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Žarko Vujović, je otvorio dvadeset četvrtu sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona - hitnog karaktera koju je sazvao na zahtjev 12 poslanika.
Sjednica je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.
Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Žarko Vujović, je obavijestio poslanike da ga je poslanik Alen Karić obavijestio o spriječenosti prisustva današnjoj sjednici, te je konstatovao da sjednici prisustvuje 34 poslanika Skupštine, što predstavlja kvorum za rad i odlučivanje.
Pored poslanika, predsjednik Skupštine je pozdravio prisutne goste.

Prešlo se na utvrđivanje dnevnog reda.

Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je konstatovao da za današnju sjednicu nije dostavljen prijedlog dnevnog reda, ali da je od strane Vlade Tuzlanskog kantona dostavljen prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona, te je Kolegij Skupštine koje je održan neposredno prije ove sjednice utvrdio sljedeći prijedlog dnevnog reda: Razmatranje prijedloga Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona.
Otvorena je rasprava u kojoj su učestvovali poslanici: Lejla Vuković koja je u ime Kluba poslanika SDA predložila dopunu dnevnog reda, da se razmatra Informacija Ministarstva zdravstva vezano za zapošljavanje mladih ljekara koji se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje. Dževad Hadžić je u ime Kluba poslanika SDP-a predložio da se razmatra Informacija o stanju na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Također je prije izjašnjavanja o dnevnom redu zatražio pauzu. Silva Banović je u ime zastupnica predložila da se razmatra Informacija o stanju sigurnosti u vezi dešavanja u Gradačcu. Hamza Bešić je predložio da se razmatra prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu, jer smatra da je isti u suprotnosti sa federalnim Zakonom. Husein Tokić je u ime Kluba poslanika SD predložio da se razmatra Informacija o nabavci linearnog akceleratora na JZU UKC Tuzla.
Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je na zahtjev Kluba poslanika SDP-a dao pauzu. (pauza data u 17,15 minuta)
Nastavljeno je sa radom u 17,30 sati.

Predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, je zaključio raspravu i dao na izjašnjavanje prijedlog Kolegija Skupštine da se kao prva tačka dnevnog reda razmatra prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona.
Skupština Kantona je jednoglasno, sa 34 glasa “za”, bez glasova “protiv” i bez “uzdržanih” glasova, prihvatila navedeni prijedlog.

Potom je predsjednik Skupštine dao na izjašnjavanje prijedlog Kluba poslanika SDA da se u okviru druge tačke dnevnog reda razmatra Informacija Ministarstva zdravstva vezano za zapošljavanje mladih ljekara koji se nalaze na evidenciji JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.
Skupština Kantona je jednoglasno, sa 34 glasa “za”, bez glasova “protiv” i bez “uzdržanih” glasova, prihvatila navedeni prijedlog.

Predsjednik Skupštine je dao na izjašnjavanje prijedlog Kluba poslanika SDP-a da se razmatra Informacija o stanju u JP Međunarodni aerodrom Tuzla.
O navedenom prijedlogu se izjasnilo 15 poslanika „za“, ni jedan poslanik se nije izjasnio „protiv“ i 19 poslanika se izjasnilo „uzdržano“, te prijedlog nije dobio potrebnu većinu.
Predsjednik Skupštine je dao na izjašnjavanje prijedlog poslanice Silve Banović da se razmatra Informacija o stanju sigurnosti u vezi dešavanja u Gradačcu.
O navedenom prijedlogu se izjasnilo 16 poslanika „za“, ni jedan poslanik se nije izjasnio „protiv“ i 18 poslanika se izjasnilo „uzdržano“, te prijedlog nije dobio potrebnu većinu.
Predsjednik Skupštine je dao na izjašnjavanje prijedlog poslanika Hamze Bešića da se razmatra prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu.
O navedenom prijedlogu se izjasnilo 15 poslanika „za“, ni jedan poslanik se nije izjasnio „protiv“ i 19 poslanika se izjasnilo „uzdržano“, te prijedlog nije dobio potrebnu većinu.
Predsjednik Skupštine je dao na izjašnjavanje prijedlog Kluba poslanika SD da se razmatra Informacija o nabavci linearnog akceleratora na JZU UKC Tuzla.
O navedenom prijedlogu se izjasnilo 16 poslanika „za“, ni jedan poslanik se nije izjasnio „protiv“ i 18 poslanika se izjasnilo „uzdržano“, te prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Potom je predsjednik Skupštine dao na izjašnjavanje sljedeći

D n e v n i r e d:

1. Razmatranje prijedloga i doošenje Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona
2.Razmatranje Informacije Ministarstva zdravstva vezano za zapošljavanje mladih ljekara koji se nalaze na evidenciji JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona

Skupština Kantona je sa 19 glasova “za”, bez glasova “protiv” i 15 “uzdržanih” glasova, usvojila predloženi dnevni red.

T o k s j e d n i c e:

1. U okviru prve tačke dnevnog reda razmatran je prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona.
Ministrica pravosuđa i uprave, Nataša Marošević, je podnijela uvodno izlaganje te istakla da su prijedlogom Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona usaglašena rješenja sa propisima i kolektivnim ugovorima kojima se uređuju plaće i naknade direktora i drugih rukovodilaca javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih javnih službi čiji je osnivač Kanton ili se pretežno finansiraju iz budžeta Kantona ili kantonalnog vanbudžetskog fonda.
Predsjednica Zakonodavno-pravne komisije, Jasmina Lugavić, je iznijela da je prije početka sjednice Skupštine održana sjednica Komisije, te je podnijela Izvještaj.
Otvorena je rasprava u kojoj su učestvovali poslanici: Amra Nadarević Vodenčarević koja je postavila upit o načinu obračuna plaće ljekarima i Dževad Hadžić, koji je u ime Kluba poslanika SDP-a, predložio da se u prijedlogu Zakona briše član 20., kojim je propisano ograničenje plate. Također je iznio stav u vezi neprihvatanja uvrštavanja u dnevni red ostalih predloženih tačaka. Potom je predsjednik Skupštine Žarko Vujović iznio ispravku krivog navoda u vezi člana 20. Zakona.
Učešće u daljoj diskusiji uzeli su poslanici: Silva Banović, Hamza Bešić i Boris Krešić, nakon čega je predsjednik Skupštine podsjetio poslanike da je Programom rada Skupštine Tuzlanskog kantona za 2024. godinu planirano razmatranje izmjena ovog zakona.
Učešće u daljoj diskusiji uzeli su poslanici: Šekib Umihanić, Izen Hajdarević i Zumra Begić, koji su iznijeli stavove o primjeni navedenog člana Zakona u praksi, te poslanik Husein Tokić, koji je prije izjašnjavanja o prijedlogu Zakona, zatražio pojašnjenje od predlagača, vezano za retroaktivnu primjenu zakona. Predsjednik Skupštine Žarko Vujović je dao odgovor na pitanje poslanika, nakon čega je poslanik Husein Tokić iznio poslovničku intervenciju.
Učešće u daljoj diskusiji uzeli su poslanici: Asmir Hasić i Amra Nadarević Vodenčarević, nakon čega je predsjednik Skupštine, Žarko Vujović, iznio da se na ovoj sjednici neće davati odgovori na poslanička pitanja u vezi primjene ovog Zakona u praksi koja već postoji.
Potom su poslanici Husein Tokić i Senad Alić iznijeli poslovničke intervencije.
U drugom krugu diskusije učešće je uzeo poslanik Dževad Hadžić koji je u ime Kluba poslanika SDP-a predložio da se u prijedlogu Zakona briše član 20., te je u ime Kluba zatražio pauzu od 15 minuta, kako bi pripremili amandman u pisanoj formi i dostavili poslanicima.

Predsjednik Skupštine je na zahtjev Kluba poslanika SDP-a dao pauzu od 15 minuta. (pauza data u 18,20 sati).

Nastavljeno sa radom u 18,35 sati.

Nakon pauze, poslanik Dževad Hadžić je iznio da je Klub poslanika SDP-a održao sjednicu i povukao amandman radi potpunijeg i cjelovitog sagledavanja rješenja, te predložio da se umjesto amandmana donese zaključak koji glasi: „Skupština Tuzlanskog kantona zadužuje Vladu Tuzlanskog kantona da pripremi cjelovitu izmjenu Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlanskog kantona“ br. 11/15, 4/17, 22/21 i 7/24) sa posebnim osvrtom na član 20. pomenutog zakona.”
Predsjednik Skupštine je zaključio raspravu i dao na izjašnjavanje prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona.
Skupština Kantona je jednoglasno, sa 32 glasa "za", bez glasova "protiv" i bez "uzdržanih" glasova usvojila prijedlog i donijela Zakon o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona.

Potom je predsjednik Skupštine dao na izjašnjavanje prijedlog zaključka Kluba poslanika SDP-a.
Skupština Kantona je jednoglasno, sa 31 glasom "za", bez glasova "protiv" i bez "uzdržanih" glasova donijela navedeni zaključak.

2. U okviru druge tačke dnevnog reda razmatrana je Informacija Ministarstva zdravstva vezano za zapošljavanje mladih ljekara koji se nalaze na evidenciji JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.
Ministrica zdravstva Dušanka Bećirović je u uvodnom izlaganju istakla da je inicijativa dva poslanika bila da se zaposle svi nezaposleni doktori medicine sa datumom 31.12.2023. godine. Obzirom da je na zadnjem spisku bilo 73 doktora medicine, a da su sredstva planirana za 111 doktora medicine, predložila je da se Projekat ne završava 31.12.2023. godine već do utroška finansijskih sredstava planiranih za 111 doktora medicine.
Otvorena je rasprava u kojoj je poslanica Lejla Vuković u ime Kluba poslanika SDA predložila zaključak koji glasi: “Skupština Tuzlanskog kantona zadužuje Javnu ustanovu Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona da poduzme aktivnosti za donošenje, odnosno, izmjenu Programa sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine 2024.godine JU Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i zaključivanju, odnosno, izmjeni Sporazuma o međusobnoj saradnji o realizaciji Projekta sufinansiranja zapošljavanja 111 doktora medicine sa područja Tuzlanskog kantona, u dijelu da se Projekat sufinansiranja ne odnosi na dan 31.12.2023. godine, već do utroška finansijskih sredstava planiranih za 111 doktora medicine.”
Poslanik Izen Hajdarević se zahvalio zamjenici predsjednika Skupštine koja je predložila uvrštavanje ove informacije, te je podsjetio da je na dvadeset drugoj sjednici Skupštine postavio poslaničko pitanje u vezi zapošljavanja ljekara. Predložio je da se iznađe mogućnost da se ovaj projekat realizira.
Predsjednik Skupštine je zaključio raspravu i konstatovao da je Informacija Ministarstva zdravstva vezano za zapošljavanje mladih ljekara koji se nalaze na evidenciji JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, primljena k znanju.

Potom je predsjednik Skupštine dao na izjašnjavanje prijedlog zaključka Kluba poslanika SDA.
Skupština Kantona je jednoglasno, sa 30 glasova "za", bez glasova "protiv" i bez "uzdržanih" glasova donijela navedeni zaključak.

Sjednica je završena u 18,45 sati.


Sekretar Skupštine                                                           Predsjednik Skupštine

Enisa Hasanagić                                                                   Žarko Vujović

0 0