Info za javnost

Informacija za javnost

posjeta ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini

21.09.2021 15:40
Slika
 

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Slađan Ilić, i premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić, susreli su se, u sjedištu Skupštine Tuzlanskog kantona, ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Matthew Fieldom i njegovom saradnicom, gđom Edibom Kapić.

Razgovarano je trenutnoj zdravstvenoj i političkoj situaciji u Tuzlanskom kantonu, problemu putne blokade Tuzlanskog kantona i pravcima djelovanja vlasti Tuzlanskog kantona u narednom periodu.

Predsjednik Skupštine, Slađan Ilić, istakao je da je vlast Tuzlanskog kantona politički stabilna i opredjeljena za veći angažman na višim nivoima vlasti a u cilju stavljanja Tuzlanskog kantona u bolji položaj, s obzirom da je u prethodnom periodu neravnopravnom raspodjelom, kako javnih prihoda, tako i sredstava dobijenih iz međunarodnih fondova, Tuzlanski kanton oštećen u znatnoj mjeri i uskraćen za mnoge projekte koji bi doprinijeli boljim uslovima za život građana.

Premijer Kadrija Hodžić istakao je niz pravaca djelovanja Vlade Tuzlanskog kantona koji su donijeli pozitivne pomake na području Tuzlanskog kantona, a to je između ostalog, opredjeljnost u borbi protiv korupcije koja je prepoznata kao najveći problem bosanskohercegovačnog društva, te većoj transparentnosti rada Vlade TK. Usvajanjem Strategije za borbu protiv korupcije, pripremanjem Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK, te formiranjem Ureda za borbu protiv korupcije, stvara se dobar temelj u borbi protiv ove degenerative pojave u društvu.

Nj.E. Matthew Filed pozdravio je djelovanje vlasti Tuzlanskog kantona i istakao da su prioriteti izneseni u izlaganjima predsjednika Skupštine i premijera Tuzlanskog kantona podudaraju sa prioritetima djelovanja Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini u smislu borbe protiv korupcije, vladavine prava, veće transparentnosti i digitalizacije.

Zaključeno je da će saradnja vlasti Tuzlanskog kantona i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini biti pojačana u budućnosti, naročito u dijelu podrške Ambasade projektima koji imaju za cilj borbu protiv korupcije, te stavljanja Tuzlanskog kantona u ravnopravan položaj sa drugim kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Služba Skupštine Tuzlanskog kantona

Tuzla, 21.9.2021. godine

0 0